Не прогавмо цей шанс

Проповідь на 3 неділю після Зіслання Святого Духа.



„Шукайте найперше Царства Божого, а все решта додасться”. Це головна думка сьогоднішнього євангельського уривку.
Кожне людське життя – це по суті пошук, пошук того, що робить людину щасливою. В залежності від того, що являє собою предмет нашого пошуку, характеризує нас самих. Перефразовуючи відомий вислів, можна сказати: „Скажи мені, чого ти в житті шукаєш, і я скажу Тобі, хто Ти.” Якщо людина шукає в житті задоволення, вона його отримає, але прийдеться рахуватися з наслідками. Якщо людина шукає за достатком, також можуть страждати близькі нам люди. Якщо людина шукає Царства Божого, вона намагається у всьому шукати Божу волю. Щоб щось шукати, найчастіше нам доводиться користуватися очима. Очі, як „світло тіла” дають нам більшість потрібної інформації про оточуючий світ. Вони часом формують наш „світогляд”. Тому „добрий” погляд формує позитивний світогляд, а „злі” негативний.
Часом їдучи по місту, можна побачити очі людей, які знаходяться у постійному пошуку. Ось чоловік, який шукає очима когось, хто б розділив з ним компанію біля пляшки горілки. Ось пані, яка шукає своїми очима вітрини магазинів, що отримати новий непотрібний мотлох. Ось молодий юнак, що шукає поглядом щось, що можна собі присвоїти. Як серед тих людей, що нас оточують, розпізнати тих, що шукають Царства Божого? Напевно, їх очі мають випромінювати радість та любов до всього сотвореного. Напевно, та людина шукає очима чиєсь знайоме обличчя, щоб йому усміхнутись та привітатись „Слава Ісусу Христу!”. Напевно, та людина шукає поглядом когось, хто зараз і тут потребує реальної допомоги. Напевно, очі цієї людини випромінюють щире здивування красою оточуючого світу.
Христос закликає нас у сьогоднішньому уривку не піклуватися у що зодягнутися та що з̓їсти. Слово „піклуватися” не є точним перекладом слова „мерімнан”, вжитим у Євангелії. Точніше можна перекласти це слово як ”журитися”, „відчувати тривогу”. Надмірне піклування та тривога про завтрішній день відволікає людину від головного – уповання на Господа Бога. Є давня єврейська приказка „Людина, яка, маючи в торбі хлібину, журиться що вона буде їсти завтра, є маловіром”. Це не означає, що не потрібно нічого робити, адже „Царство Боже здобувається силою”. Ще одна єврейська приказка каже: „Не журись днем завтрішній, бо не знаєш, що тобі принесе день сьогоднішній”
Щодо висловлювання Ісуса, що не можна служити двом панам, знову є потреба точнішого перекладу. Слово, в оригіналі, що перекладено „служити” вжито в сенсі рабського служіння, а слово, що перекладається як „пан”, означає швидше господаря рабів. Тим самим, Христос нам хоче сказати, що якщо не будимо служити Господеві, будемо мати за господаря Маммону. Слово „Маммона” спочатку писалося з малої літери і означало майно, матеріальне володіння. Пізніше паредавало значення чогось, що передавали на зберігання в банк чи людині, якій довіряється. З часом, воно входить до кореня слова, що означає довіряти, покладатися. Тому у Євангелії, як було поширено на той час, Мамоною вважали Божка, на якого людина покладається щоб мати матеріальні блага і почали писати з великої літери.
Отже, хто ще не розпочав, шукаймо Царства Божого і його справедливості. Для шукання знімімо з очей чорні окуляри безнадії, невірства, захоплення туземними благами та відкриймо широко наші духовні очі, щоб наповнити наше серце нетварним світлом Божої благодаті. Та пильнуймо, щоб не допустити перетворення його на темряву гріха! Амінь.

Коментарі