Не прогавмо цей шанс

Закон і Любов. Зважемо?


Готуючись до проповіді на 27 неділю по зісланні Святого Духа добачив для себе важливу річ: Господь вчить нас вибирати не те, що добре для нього, а те, що врятує нас. У історії про скорчену жінку, яка хворіла на недугу хребта 18 років, Ісус ставить на терези закон і любов, „обов̓язок слухатися” і „обов̓язок любити”. Яке поняття ширше? Дотримання закону було в Ізраїлі найвищим мірилом послуху Богові, любові до нього. Не добачалося „Милосердя хочу, а не жертви”, чули „Слухай Ізраїлю”, а решта не виконювали. Закон легше виконати, ніж навчитися любити, бо любов міняє, а закон ні. Закон можна трактувати, а правдиву любов ні. Закон можна цитувати, а любов відчувати. Ненавидячи когось, можна бути виконавцем закону.
            Недавно був шокований прочитаним. Виявляється, що Сполучені Штати Америки, скинувши у 1945 році ядерні бомби, одна з яких називалася „Малюк” на Хіросіму і Нагасакі вибрали ці міста не випадково. У 1941 році, японці напали на американську воєнну базу Перл Харбор, знищивши 2403 солдат та багато техніки. Саме в Хіросімі та Нагасакі були розквартировані більшість японських льотчиків і моряків, що брали участь у цій операції. Виглядає, що це була найбезглуздіша помста в історії людства. Сповнено „по вінця” закон „око за око”, закон, де немає місця любові.
            Вартість людини в очах Божих не піддається логіці, але за неї він помер. Кажемо, що Христос свідомо йшов на смерть. Був „самогубцем”, чим порушив закон, але чоловіколюбцем, бо показав, що закон без любові – набір словосполучень.

Там де закон, немає місця для любові
Натомість де любов –спокус своїх багато
Лише Христос, проливши стільки крові
Знав, що закон потрібен там, де натовп.

Для того, кого інші звуть „людина”.
Любов до ближнього, понад закон.
Інакше, без любові ти „скотина”
Між ними є щось, - „річка Рубікон”.

На тому березі – мета Твого життя.
Навчися „форсувати” перешкоду.
Для тебе, нас, мене - не буде вороття
Бери закон і за любов̓ю – в воду!

Коментарі