Не прогавмо цей шанс

Недостовірність. Що пройшло повз нашу увагу в Євангельському уривку 23 Неділі від Зіслання Святого Духа.


Історія про герасинського біснуватого та його визволення, стадо свиней та їх загибіль, перестрашених пастухів та мешканців тої околиці вражає уяву кожного, хто цей уривок читає або слухає. Чимало коментарів та роздумів навколо цього уривку зводяться до одного: добро сильніше зла, але людям приємніше вибрати зло, відкинувши добро. Але є щось в цьому уривку, що мене вразило найбільше. Я задався питанням: чи справді мешканці Герасинської околиці попросили Христа відійти з тих околиць через свиней. Так, сотні або й тисячі свиней, які загинули в один момент, вагомий аргумент. Але я б хотів звернути увагу на пастухів . "Побачивши, що сталося, пастухи кинулись урозтіч і розповіли про це в місті та по селах.  І вийшли люди подивитися, що сталось." Так це описує євангелист Лука. Що могли розповісти люди, яким довірили величезне стадо свиней, а ті не справилися із своїм завданням? Що б ми сказали на їх місці, якщо б не впоралися із довіреним стадом і нам би загрожувало покарання? Ясно, що вони розказали про якогось юдея, через якого мешканці тих сіл та міста позбулися джерела своїх прибутків. Історія про оздоровлення біснуватого явно не звучала так, як історія про те, що Ісус спричинив загибіль ні в чому не винних тварин. І тут ми дійшли до важливого моменту. Цей образ Ісуса, який вони мали в своїй голові через розповідь пастухів не розвіявся навіть після особистої зустрічі з Христом. Ні свідчення свідків, ні сам звільнений від бісів  чоловік не змогли розвінчати міф про Ісуса, як того, що стався винуватцем їхньої біди. Я переконаний в тому, що якби ті пастухи свідчили про Господа, як Спасителя, мешканці тої околиці мали б статися свідками зцілень та численних навернень. Можливо, хтось би отримав воскреслого сина чи дочку. Можливо, місто було б отримало чимало хліба і риби. Але цього не сталося. Пастухи не проповідували їм Ісуса, а в страсі розповідали про Нього. У цьому вся біда. Багато людей сьогодні мають такий самий досвід Христа. Пригадаймо собі, про обставини того, як і при яких обставинах ми вперше почули про Ісуса. Можливо те, що ми хочемо вигнати Його за межі "околиць нашого життя" спричинило те, що нам про Христа не проповідували, а розповідали? Може те, що ми не хочемо з Ним спілкуватися, обвинувачуємо в своїх проблемах є з вини тих, хто боялися нам сказати правду? Батьки, катехити, священики, друзі часом нагадують тих пастухів, які хіба те й роблять, що оправдовують самі себе, даючи недостовірну інформацію про Спасителя. Маючи в голові страх, переживання за матеріальні блага складно є адекватно сприймати дійсність. Тому навіть особиста зустріч з Ним в щоденному житті, Божому Слову, на богослужінні не справляє на нас ніякого враження.  "Прийди і подивися"! Голос Господній промовляє до кожного з нас. Побачити може тільки той, хто хоче бачити. Запросити може той, хто відчуває в Ньому потребу. Любити може той, хто знає, як воно, бути любленим.


Текст Євангелія.
Євангеліє від Луки 8, 26-39.
26. В той час прийшов Ісус у Герасин-околицю, що проти Галилеї. 27. Як Ісус вийшов на берег, попався йому назустріч один чоловік з міста, що мав бісів. Він з давнього часу не носив одежі й мешкав не в хаті, а в гробах. 28. Побачивши Ісуса, він закричав, припав йому до ніг і сказав сильним голосом:
– Що мені і тобі, Ісусе, сину Бога Всевишнього? Благаю тебе, не муч мене!
29. Він бо велів нечистому духові вийти з чоловіка. Дух той часто хапав чоловіка, і його тоді в'язали кайданами та ланцюгами і стерегли, та він трощив окови, і демон гонив його по пустинях. 30. Ісус спитав його:
– Як тобі на ім'я?
– Леґіон – відповів той, багато бо бісів увійшло в нього.
31. І вони благали його, щоб він не велів їм іти в безодню. 32. Було ж там велике стадо свиней, що паслося на горі, і демони просили його, щоб він дозволив їм увійти в них. Він дозволив їм. 33. Вийшли демони з чоловіка, увійщли в свиней, і кинулося стадо з кручі в озеро й потонуло. 34. Побачивши, що сталося, пастухи кинулись урозтіч і розповіли про це в місті та по селах. 35. І вийшли люди подивитися, що сталось. Прибули вони до Ісуса й найшли, що чоловік, з якого вийшли біси, сидів при ногах Ісуса, одягнений та при умі – і злякались. 36. Наочні свідки їм розповіли, як вилікувався біснуватий. 37. Тоді все населення герасинської округи почало його просити, щоб відійшов від них, бо великий страх огорнув їх. І він увійшов до човна й вернувся. 38. А чоловік, з якого вийшли біси, просив Ісуса, щоб бути а ним, але він відпустив його, кажучи:
39. – Вернися додому й розкажи все, що Бог зробив тобі.
Пішов той, сповіщаючи по всьому місті, що Ісус зробив йому.

Коментарі

  1. Дякую отче,що пишете,досить цікаво і дуже потрібно.Якби то усі священики ділились своїми роздумами,а не позорили священичий сан тим,як пиячуть на свята.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар