Не прогавмо цей шанс

Сиропусна неділя. Коментар Євангелія

Сьогоднішнє недільне Євангеліє розповідає про найважливіші "атрибути" посту: прощення, радість і свободу. Прощення, радість і свобода, це "пазли", з яких складається "навернення". Пригадайте, саме з цих елементів складалося навернення і повернення Блудного сина з відомої притчі: поцілунок (прощення), бенкет (радість) і перстень (свобода).
Про прощення Христос говорить в контексті пояснення молитви "Отче наш": Отець  прощатиме нам гріхи винятково тоді, коли у нас не буде винуватців.
Про радість Христос навчає словами "не будьте сумні, як лицеміри". Тобто піст, це не є той час, коли треба одягати маски і грати ролі. Це час, коли ми маємо бути справжніми. Радість, це один з з плодів Святого духа, а тому є важливим елементом духовного життя.
Час Посту, це час правдивої свободи. Свободи "для", а не "від". Відкинути те, що заважає нам обирати добро, не є присилуванням, а звільненням. Генрі Уіллер Шоу, американський письменник якось сказав: "Чим більше ти багатший, тим більше хочеш. Чим більше хочеш, тим ти бідніший". Перефразувати цей вислів можна і так "Чим менше хочеш, тим ти багатший". Час посту є часом, коли ми маємо обрати: Хто чи що є нашим скарбом? Від відповіді на це просте запитання залежить сенс нашого земного існування. 
Майже на 40 днів наше "я" має замовкнути і дати місце "ти".

Коментарі