Не прогавмо цей шанс

Провідь на Квітну неділю


Сьогоднішня Неділя, яка носить назву Квітної, є великим святом Христової Церкви. Вона ніби предзнаменує інше, найбільше свято Церкви, свято Воскресіння. «Від нині за тиждень буде Великдень», – вітають один одного християни, жартівливо б'ючи один одного «шуткою», тобто зеленою лозою. Колір риз священика – зелений, колір радості і надії. Саме зеленими віттями вітали Христа мешканці Єрусалиму, як вітали великих полководців з війни. Христос в'їхав до Єрусалиму верхом на осляті. Так робили всі полководці, щоб показати власну покору, немов вказуючи на Бога, який подарував цю перемогу. І Христос є таким «полководцем», бо виграв битву зі смертю, воскресивши Лазаря. І виграє другу, більш запеклішу битву, воскреснувши з мертвих, «смертю смерть поправши». Зелений колір, є кольором життя. Великдень припадає завжди на весну, бо є переходом від смерті до життя.
Люди дуже люблять героїв. Так було у всі часи. Але це свято зустрічі Христа як Месії є водночас і радісним, і трішки сумним. Вже увечері розпочинаються богослужіння Великої седмиці. Радість різко змінює смуток і строгий піст. Страсний тиждень є часом приготування до Великодня і, ніби, продовжує в часі день Великої П'ятниці, коли людина робила все, що хотіла з власним Творцем.
В часі Великого посту ми в храмах і поза ними молилися хресну дорогу. Розважаючи над її стаціями, у нас може виникнути думка, що всі ті, хто знущалися над Ісусом, били тростиною, накладали важкий хрест, хто Його розпинав, пробивав бік були дуже жорстокими людьми. Жорстокість солдат була спричинена і байдужістю тих, хто сьогодні кричав «Осанна, сину Давидів!» Ми ж не такі, думаємо собі, ми ніколи б цього не робили. Але, можливо, ми просто мало себе знаємо? Мешканці Єрусалиму були людьми, які знали Боже Слово майже напам'ять. Молилися сім разів на день, дотримувалися Божого Закону, брали участь у всіх святах і храмових церемоніях. Ці люди ніколи не викидали сміття в ріку Йордан чи Галилейське море. Вони не підпалювали власної землі. Не вбивали тварин, коли цього не можна було робити, не продукували стільки сміття, як ми з вами. Може ті люди не були вже й такими поганими, як ми з вами?
Ніде не згадано в Писанні, щоб Господь їх навчав про екологічний гріх, не сварив їх за злочини проти довкілля, бо вони вважали світ створений Богом і шанували його. Так, це були інші часи. Але ж сьогодні ми б мали бути більш гуманні та прогресивні, а ми фактично байдуже спостерігаємо на винищення Божого творіння і додаємо страждань Слову, яким творився світ. Ми щодня промовляємо молитву, де називаємо Бога своїм Отцем і просимо, щоб «святилося Його Ім'я». Ця молитва розпочинається і закінчується прославою Бога. Хіба ми не схожі на тих людей, що прославляли Христа, а через 4 дні плюватимуть і глузуватимуть з Нього?
Ми глузуємо з Бога, коли зациклені на своїх матеріальних потребах. Ми зраджуємо Його, коли обираємо собі інших божків: кар'єру чи гроші. Ми розпинаємо Його, коли підпалюємо сухотрав'я, вирубуємо ліси, отруюємо воду, землю, повітря.
З Голгофи всі йшли, б'ючи себе в груди. І ми це робимо, але не через покаяння, а кричучи голосно: «Я людина, все це моє і я роблю, що вважаю за потрібне!» Якщо в часі Великого посту ми не пережили екологічного навернення, то просто змарнували майже 40 днів свого життя. Але є шанс ще щось змінити в часі наступного тижня. Віра без діл мертва. Намагаймося зробити щось, що виявить нашу віру в Бога Творця. Щось, що полегшить страждання терплячого Ісуса. Амінь.

Коментарі