Не прогавмо цей шанс

Ви прокинулися чи ще прикидаєтеся?


В 2014 році сталося щось, що вселило надію на те, що українці прокинулися. А насправді вони прикинулися. Вони прикидалися, коли слухали "Пливе кача", вони прикидалися, коли відповідали "Героям слава".  Вони прикидалися і на стадіоні, коли підстрибували  разом з усіма на футбольних матчах.  Українцям властиво прикидатися. Цього навчають ще в дитинстві, коли всі прокидаються зранку, щоб прикидатися тим, чим не є насправді. Вже з дитячого садка привчають до такого собі "прикиду", вишиванки, щоб відразу не кидалося в очі це прикидання. Тоді всі прикидуються чесними і платять хабар на роботі, у виші, на вулиці...  Ми хотіли прокинутуся у Європі, тому прикидалися європейцями, самі не усвідомлюючи цього.
У 2019 році чомусь масово перестали прикидатися і обрали президентом людину з такого самого тіста. Це тісто замішує телевізор із таких інгредієнтів, серед яких найважливішим є "какаяразніца" або "немає значення". Дивним чином тісто в голові стає вінігретом з "роттердамом", "свинарчуками", "баригами", тощо. "Люди з народу", які в рік не прочитають жодної книжки і не назвуть жодного сучасного українського письменника починають розумітися в геополітиці і свято вірять, що комік зі стажем може на переговорах перехитрити кегебіста зі стажем. Найцікавіше, що людина з того самого тіста сам в це вірить.
  Я перестав вірити в швидкі зміни. Самої молитви і бажання явно замало. Ми ніколи одномоментно не прокинемося в європейській країні, бо сьогодні деяким європейським країнам до лампочки власна ідентичність. "Какаяразніца" косить ряди самих ситих європейців, що відвернулися від власного християнського минулого.
  Україна є тільки частиною мозаїки під назвою "постмодерне суспільство". Це суспільство, де всі звикли прикидатися. І тому вже у 2020 році ми прокинулися в країні, де всі прикидатимуться, що війни немає. А звідки їй взятися, якщо війська розведені і президент країни, яка потерпає від агресора вітає президента країни-агресора з Новим роком?
  Я безнадійний оптиміст, але трохи знаю історію. Ми так і не постали нацією по одній і тій самій причині. Надто велика критична маса тих, хто є просто масою. Телевізор продовжує свій "заміс". А тому маси ставатиме більше. Маса звикла прикидатися народом, щоб випадково не статися нацією.

Коментарі

  1. «Україна починається з тебе» (В'ячеслав Чорновіл).
    Сучасні українці про це часто забувають. Тому і прикидуються чесними, але платять хабар (при цьому нарікаючи на чиновників-корупціонерів); прикидуються патріотами, але обдурюють державу приховуючи доходи і не сплачуючи податки (при цьому говорячи, що "ми державі нічим не зобов'язані"); прикидуються європейцями, але гадять по під'їздах; багато говорять про свої права, але забувають про свої обов'язки.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Треба додати, що українці звикли прикидатися побожними християнами.

      Видалити
  2. Всечесний отче, можна погодитися зі сказаним Вами (про звичку українців "прикидатися"). Але що Ви, як служитель Церкви Христової, запропонували б ? Як діяти і що робити? Виходити на майдани? Робити революцію?

    ВідповістиВидалити
  3. Про що перш за все повинні думати християни: про велич своєї держави (нації) чи про велич Бога і Христа та Церкви? Проголошувати гасла "Слава Україні! Героям слава!"("Слава нації! Смерть ворогам!") чи гасло "Слава Ісусу Христу!"?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. "Подібним проявом безбожництва буває заміна словом «Слава Україні!» відвічної похвали, віддаваної Христу: «Слава Ісусу Христу!» Очевидно, ніхто з українців не може мати нічого проти поклику «Слава Україні!» але тим словом замінити акт релігійного прославлення Христа є виразною тенденцією усунути Христа і поставити батьківщину на його місце, значить є ознакою виразної безбожницької тенденції, що обманює наївних українських патріотів..." (Митрополит Андрей Шептицький).

      Видалити

Дописати коментар