Не прогавмо цей шанс

Про паломництва, спільноту і яєчну шкаралупу

 


 Перший тиждень Великого Посту я провів трохи не так, як все і не так, як всі. Збоку, це ніяк не нагадувало піст у нашому розумінні, але це не стало перешкодою у духовному переродженні. 

Мені випала чудова нагода побувати з паломницькою поїздкою до Єгипту на запрошення паломницького центру "Віфлеєм". Особливий час, проведений дуже особливо з особливими людьми. Мені було завжди цікаво спостерігати за таїнством народження спільноти. Це схоже до того, як зі звичайого яйця народжується пташеня. Воно пробивається зсередини, пробиваючи дзьобиком тверду шкаралупу. Воно робить щось, що не до кінця йому самому зрозуміле, але щось дуже потрібне для життя. Так і кожна компанія, група чи товариство може переродитися у щось більше, якщо проб'є зовнішні кайдани умовностей та непорозумінь. Все задля того, щоб почати жити інакше. Пташенятко виходить із власної зони комфорту, щоб вийти у незнаний світ і розправити неокріпші  крильця. Робить це з однією метою, щоб з часом полетіти.  Так було і в нашому випадку: хтось пробив шкаралупу гріха, приступивши до Таїнства Покаяння. Хтось пробив шкаралупу страху перед висотою чи глубиною. Хтось пробив шкаралупу лінивства. А хтось шкаралупу вивищення. Все це разом і кожне зокрема зробило нас спільнотою, перетворивши з групи розрізнених людей з розрізнених міст і з різними уявленнями.

Паломники стали невеличкою спільнотою завдяки тому, що і породжує пташеня - теплу. Не так теплу єгипетського сонця, як теплу Божого милосердя до нас, що спливало особливими променями на спільній молитві, знайомстві, екскурсіях і в різноманітних ситуаціях. Нам Господь сприяв і з погодою, і з гідами, і з друзями і навіть з часом повернення в Україну. Коли ми знайомилися між собою вперше, я кожному задав запитання про те, що робить його чи її щасливими. Прекрасні відповіді і ділення! Коли дійшла черга до мене, я сказав про відведений Богом день. Кожен день, який ми сприймаємо очима віри, робить нас щасливими людьми. Як духівник, я ставив перед собою завдання навчити це інших: радіти кожному дню і зустріти в цей день Бога в ближньому, сотвореному світі, коханій людині чи просто в конкретній ситуації. 

Свідчення віри, які ми отримали від єгипетських християн, коптів - відіграли величезну роль в нашому духовному становленні. Не кожен священник проповідує Бога з таким завзяттям, як це роблять вони, прості миряни. І це вражає. Християн можна пізнати по їх імені і знаку хреста, який їм при народженні наносять на руці у вигляді татуювання. Якщо в нашій країні багато людей встидаються власної віри, то у Єгипті вони дуже дорожать тим, що є християнами. Щоб попасти до християнського храму, потрібно пройти ретельну перевірку на блокпості і перетерпіти деякі незручності. Це ціна того, що означає вірити в Ісуса Христа у мусульманській країні.

 Як в пташеняти поступово звільняються очі від слизі і воно починає бачити світ навколо, так само і люди в нашій спільноті побачили красу створеного Богом світу на землі, над землею і під водою. Пізнавати Творця через його твориво - що може бути більш захоплююче?

Якщо у вас буде можливість обирати між паломницькою поїздкою і туристичною, то вибір є очевидним. Тим, хто хоче розправити крила, їдьте в паломництво, а якщо Вам комфортніше бути в оточенні шкаралупи, а не інших, то обирайте щось інше. 





Коментарі