Не прогавмо цей шанс

Проповідь на неділю Всіх Святих



В першу неділю після зіслання Святого Духа на апостолів, Церква вшановує людей, які стали храмом Духа Святого, тих, що бачили своє призначення у тому, щоб провадячи богоподібний спосіб життя, осягнути небесну Батьківщину. Сьогодні є слушна нагода, щоб роздумати про святість і роль святих в житті Церкви та зробити тверду постанову бути святими, як від нас хоче Христос, коли закликає: «Будьте досконалі, як Отець Ваш небесний досконалий».
            У своїй науці  «Про подвиги доброчесності», великий святий та найкращий проповідник Христової Церкви Іван Золотоустий каже такі слова: «Хто запалюється любов’ю до Бога, той уже не хоче дивитися на речі, які підлягають зору тілесному, але, маючи в собі інші очі, очі віри, постійно спрямовує розум свій до небесних речей, їх споглядає, і, ходячи по землі, робить усе так, наче б жив на небі, не зустрічаючи ні в чому людському перешкоди до подвигів доброчесності». І дійсно, життя святої людини, це прихилене небо для іншої людини. Дивлячись на святих, ми споглядаємо невелику частину Божого Царства, нашої майбутньої Батьківщини. Життя святого,  це час, коли Господь може бути близько з нами, бо спілкуючись зі святою людиною, чуємо далеку луну Божого голосу, що кличе нас до себе. Бути святим означає бути досконалим. Що в цьому світі досконале? Які технології, речі, твори мистецтва можемо назвати досконалими? Питання риторичне, бо якість досконалості може належати самому Богові, який не має нічого спільного з гріхом. Саме гріх є те, що стоїть на шляху досконалості у Всесвіті. Постійна боротьба з перешкодами на нашому шляху робить нас сильнішими, вправнішими та ближчими до цілі. Слово гріх, походить з грецької мови. Слово «гамартіа», означає «те, що не досягло своєї цілі». Святі, котрі зробили боротьбу з гріхом та осягнення Божої ласки своїм способом існування, досягли цілі свого призначення і сьогодні Церква вшановує їх, як переможців та «союзників» у нашій особистій боротьбі. Ті хто ніколи не плили за течією та не ходили широкими дорогами, навчають нас йти по їхніх слідах до Землі Обітуванної.
            Сьогодні ми не почуємо з екранів телевізорів чи радіоприймача заклику бути святими. Поняття «Досконалість» асоціюється не з тим, що в середені, а те, що ззовні. Людина досконала по нинішнім міркам, це людина, яка має роботу, сім’ю, займається спортом, має білі зуби та не має целюліту. Примітивізація всіх прагнень людини зробила з більшості з нас споживачів, які послушно слідують за сучасними трендами та віяннями.
Свята Церква сьогодні, почитаючи та ставлячи на перший план наших святих, пропонує нам замислитись про речі небесні, нагадує про наше з Вами покликання прямувати до обожествлення, тобто набирати подібних рис із Господом Богом. Для цього маємо Святі Тайни, що містять у собі надприроднє джерело Божої Ласки.
            Коли ми подивимося в церковний календар, ми побачимо біля його імені невиличку приписку, що передає у скороченій формі той спосіб, яким людина осягнула святість. Біля імені Миколай, стоїть слово «святитель» і «чудотворець». Біля імені Антоній, «преподобний», біля імені Варвара, «великомучениця» і т.д. Більшість наших святих, як не дивно були мучениками. Саме мучеництво, як чи не найкраще передає свідчення віри та підводить риску під усім життям християнина. І сьогодні в багатьох країнах Азії, Африки і навіть Європи церква втішається сотнями мучеництв, які дарують нам нових святих заступників.
            Кожен з вас може в певний період свого життя, мати відношення до різних проявів святості. Хочете завтра бути преподобним, живучи у подружжі: ввійдіть до келії свого серця та через піст, молитву, діла милосердя, послух Богові та перебуваючи в мирі з усіма домашніми, дотримуйтесь Заповідей Божих! Хочете бути безсрібреником: вбивайте в собі надмірну любов до грошей, не давайте та не беріть хабарів, позичайте ближньому, не чекаючи заплати. Хочете стати чудотворцем, вбережіть свою дитину від впливу світу та виховайте для Церкви нове монаше чи священиче покликання! А коли б ви захотіли стати мучеником, живучи з т. зв. християнами, просто скажіть своєму начальнику, що бере хабарі,  що він хабарник, або своєму сусіду, що не личить йому жити на віру, а як хочете бути «священомучеником», просто на одинці скажіть нерозважливому священику, що його поведінка негідна і чорнить все священство. Ті чи інші прояви мучеництва не заставлять себе довго чекати. Це лише кілька «порад», як можна, живучи у християнському суспільстві, переборюючи себе, боротися з гріхом та ставати подібними до Христа.
Бути святими в наш час нелегко. Нехай словами заохочення для нас будуть такі слова отця нашого Івана Золотоустого: «Нехай ні безчестя не засмучує нас, ні бідність не перешкоджає, ні хвороби не послаблюють бадьорості душевної, ні людська зневага і приниження не роблять нас менш ревними до подвигів доброчесності». Дивлячись на ікони святих та читаючи їхні Житія, подивляємо та захоплюємося ними, але водночас і сповнюємося надії, що як змогли вони, то зможемо і ми. Амінь.

Коментарі

  1. На мою думку, дуже глибоко-духовна і змістовна проповідь. Мені сподобалась! Дякую, Отче Олеже!

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар