Не прогавмо цей шанс

Проповідь на свято Різдва Пресвятої Богородіці


Сьогодні свята церква святкує свято Різдва Божої матері. Це перше велике свято церковного року, яке відкриває цикл свят,  що пов’язані  з життям Пресвятої Богородиці та її сина Ісуса Христа. Натомість свято Успення пресвятої Богородиці буде заключним святом церковного року. Окрім того, протягом року святкуємо ще багато величних свят на честь Пречистої діви Марії, що підтверджує нашу любов та признання її визначної ролі у спасінні людського роду.
До одного старого монаха підійшов один молодий чоловік за порадою. Звернувшись до монаха,  він промовив: «Отче, я змалку вихований у християнській родині, молюся, намагаюся дотримуватися заповідей божих. Але переді мною постала дилема, бо не знаю кого зі святих маю шанувати найбільше. Хтось каже, що св. Миколая, а хтось радить найбільше молитися до того, чиє ім’я ношу, тобто до ап. Петра. Що ви мені порадите?» Монах усміхнувся і дав зустрічне запитання: «Якій людині ти завдячуєш тому, що народився на світ Божий? Хто є тою особою, яка вперше тебе обняла? Кому ти вперше сказав, що ти цю особу любиш? Хто завжди буде поруч з тобою у радості і горі?» Юнак недовго думав і радісно скрикнув: «Звичайно, це моя мати!» «Отже, ти можеш почитати різних святих», продовжив старий монах, «але є та, що є причиною нашого народження для неба, яка завжди за нас заступається, чи ми просимо її про це чи ні. Це Пресвята Богородиця, наша небесна мати і заступниця». Ця історія є відповіддю на запитання, чому стільки є Богородичних свят, чому стільки написано богородичних ікон та збудовано на її честь величних храмів та Марійських центрів. Богородиця вартує того, щоб їй дякувати у сьогоднішній день, адже є нашою небесною матір’ю.
У книзі Второзаконня містяться безліч  докладних приписів щодо побудови Єрусалимського храму, що мав би стати домом Бога Живого. Для цієї мети вибиралося кращих майстрів свого часу, найдорожчі і найцінніші матеріали: золото, срібло кипарис і т.п. Для нерукотворного храму, що вмістив у собі Його Сина, Ісуса Христа, Господь вибрав найкращу з жінок, яка була прикрашена чимось іншим. Не золотом, а чистотою, не сріблом, але покорою, не кипарисом, але страхом божим. Як храм старозавітній блищав золотом, так Богородиця просіяла на всю вселенну своєю чистотою. Робітників, що співдіяли з Богом було вибрано також найкращих: Йоакима і Анну. Від свого зачаття, була обережена від будь якої плями гріха та сталася духовною Євою, що показала стан людини до гріхопадіння.
Розуміння чистоти у первісній церкві було пов’язане із розумінням старозавітнього Ізраїлю. Бути чистим, означало бути готовим до священнодійства чи до якоїсь іншої важливої справи. Чистота Богородиці була найкращим виявом готовності прийняти до свого лона, як до нерукотворного кивоту Господа Бога.
Не забуваймо, що і ми з вами носимо в собі образ Божий. Тому самі маємо плекати чесноту чистоти у своїй душі. Чистота є найкращим способом підготуватися до Таїнства Подружжя. Ще під час ІІ Світової Війни один лікар гінеколог, що переревіряв дівчат віком 18-24 років, яких ешалонами привозили на роботу до фашиської Німеччини, написав листа до Гітлера з пересторогою утриматися від воєнних дій у Східній Європі. Він написав, що народ, у якого понад 90 відсотків дівчат є незайманими, неможливо перемогти, адже це свідчить про великий моральний дух народу. Гітлер не взяв до уваги пораду лікаря і програв війну на східньому фронті.
Сьогодні проти нашої молоді розпочав війну хтось, що є набагато підступніший і розумніший від Гітлера. Проти молоді цей «хтось» вживає свою духовну зброю «масового ураження», пропагуючи «вільну любов» та відсутність моральних авторитетів.. Використовує для цього пресу, інтернет, телебачення. У нашій боротьбі супроти диявола маємо потужну союзницю, яка вийшла переможницею, у битві з запеклим ворогом. Та, яку називаємо Пречистою Матір’ю, завжди буде на нашому боці.
У цей празник її Різдва, засилаємо їй найщиріші вітання та запевнення у своїй синівській любові! Використовуймо її зброю, а саме духовну і тілесну чистоту і боротьбі з ворогом нашого спасіння, щоб осягнути вічне життя із Господом Богом.

Коментарі

Дописати коментар