Не прогавмо цей шанс


Проща до Гошева, як це було.
20 травня 2012 року відбулася Ювілейна 20-та  молодіжна проща до Гошева, яка є найбільшою пішою прощею в цілій УГКЦ, а можливо і Україні. Вона відбулася в рамках відзначення Тижня Родини у Стрийській єпархії, тому молитовним наміром прощі було належне приготування молоді до прийняття Святої Тайни Подружжя через дотримання 6-ї та 9-ї Божих Заповідей.
Піший похід прочан розпочався із подячного молебня в Катедральному храмі Успення Пресвятої Богородиці ще о 5-ій ранку, після чого, організованою волонтерами пішою ходою, всі вирушили до Гошева. Очолювали прощу 2 копії ікони Гошівської Божої Матері, одна з яких була привезена із Гошева, а інша зі Стрия. Кожен, хто був присутній став краплею у великій ріці людей, які з молитвою йшли в напрямку відпустового центру. По дорозі багато хто приступили до Святої Тайни Покаяння, оскільки багато священиків йшли і сповідали в дорозі. На кілька кілометрів розтягнулася людська ріка, що собою заповнила половину проїжджої частини. Семінаристи і волонтери з числа молоді допомагали підтримувати порядок і надавали посильну допомогу прочанам. Також під час руху молодь, що належать до Руху «Справжня Любов Чекає» роздавали невеличкі летючки, що інформували молодь про важливість дотримання чистоти до шлюбу.
Закінчення прощі увінчувала Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ. Він привітав всіх присутніх на прощі, а особливо молодь, та звернувся до всіх з духовною наукою на основі євангельської розповіді про уздоровлення Сліпонародженого. До Святого Причастя приступило більше десяти тисяч прочан. Перед Причастям молодь приймала присягу жити чистим життям до шлюбу, уникаючи статевих стосунків.
У цій прощі взяло участь до 25 тис. прочан, серед них до 15 тис. у вишиванках. Це буде зафіксоване в Книзі Рекордів України, як найбільша кількість прочан у вишиваних сорочках, у номінації «Масові суспільні заходи». Представники Книги вручили організаторам прощі, а це ГО Українська Молодь Христові м. Стрия диплом, що засвідчує встановлення рекорду.
Підводячи підсумки, можна сказати, що цьогорічна проща до Гошева була найчисленнішою за всю її історію проведення і найкраще організованою. Українська вишиванка додала свого особливого шарму і підкреслила тяглість історії Гошівської прощі, адже саме так 100-200 років ходили на прощу наші діди-прадіди. Силу вражень від спільної молитви серед 25-ти тис. людей додала і чудова погода, і гарна організація, і чудові краєвиди з Ясної гори і, звичайно, відчуття Божої присутності, що дав обіцянку бути там, де зберуться двоє чи троє в Його ім’я.

Коментарі