Не прогавмо цей шанс

Роздуми на читання євангелія про митаря Закхея


Дві неділі підряд у недільних євангеліях нашій увазі буде представлено двох митарів. Одного, про якого розповідає сьогоднішнє євангеліє, ім'я ми чули. Його звали Закхей. Як звали іншого, про якого буде згадано наступної неділі, ми ніколи не будемо знати. Хоча і не можна повністю виключити того факту, що це є одна і та ж особа. Чим є подібні 2 недільні уривки, так-то тим, що розповідають про Ісуса, митаря і дім. У сьогоднішньому уривку, Ісус входить до дому митаря, а в уривку наступної неділі, митар входит до дому Божого, храму. Цікаво, що Бог входить до дому Закхея з власної інціативи, подібно як і митар прийшов до Божого храму. І остання подібність між тими двома уривками полягає в тому, що обидва рази митарі отримали Боже прощення і виправдання, не зважаючи на тих, хто, здавалося б, більше на це заслуговував.
Чому Христос ставить нам в приклад митарів, блудниць, поган, грішників? Чому позитивними героями Його притч та історій не є царі, фарисеї, законовчителі? Чому Христова проповідь перевертала уяву людей про праведність, чесноти і про самого Бога? Відповідь лежить на поверхні: "Я не прийшов до праведних, але до грішників", "Не здорові потребують лікаря, а лише хворі". Погляньмо на самих себе і запитаймо, чи Христос до нас також прийшов? Чи ми можемо визнати себе тою особою, яку потрібно шукати, лікувати, зрештою, спасати. Це дуже важко визнавати свою власну гріховність. Наше "его" постійно стверджує щось протилежне. Воно маскується під дуже поширене твердження: "Можливо я і не святий, але навколо мене люди ще гірші."  Митар у сьогоднішній розповіді виліз на дерево, щоб побачити Христа, в той час, як інший митар, який молитиметься в храмі, очей не смітиме до Бога підняти. Присутність Бога завжди міняє людину. Когось в кращий бік, а когось в гірший. Всі, що обідали з Христом в домі митаря, віддалилися від нього, а наблизився лише один. Його бажання змінитися мало конкретні обриси. Він перевершив те, чого від нього вимагав єврейський закон щодо відшкодування заподіяної комусь шкоди. Він піднявся над законом, якому сліпо слідували фарисеї і робить крок на зустріч ближньому і два кроки назустріч Богові.
 "Сьогодні на цей дім зійшло спасіння". Вдумайтеся в ці слова, перефразовуючи, їх можна сказати: "Цей дім стався храмом", місцем зустрічі Бога і людини, місцем де в часі гостини грішник отримує спасіння. Не має значення, що не всі присутні в домі це зауважили, не має значення, що про митаря подумали, має значення, що пастир, залишивши 99 овець, знайшов ту єдину загублену, якою тепер тішиться великою радістю.

            Наскільки страшно чутися загубленим, далеко від Бога, настільки легко і радісно почуватися віднайденим. Я зустрічав сивочолих людей, які ніколи не пережили цієї радості, або просто забули про неї. І бачив маленьких дітей, що дивували своєю вірою, дивували радістю від того, що вони є діти Божі. Чи можна достукатися до серця людини, яке роками обросло звичаями замість віри, забобонами, замість надії, байдужістю, замість любові. Чи може почути Бога та людина, яка роками "відмовляє молитву", не даючи Богові слова сказати у відповідь? Чи може пізнати любов і жертву пастиря, хто звик жити без Нього, хто не дав йому можливості "віднайти нас", щоб спочити у нього на раменах? У випадку Закхея, загублена вівця сама шукала пастиря, шукала нагоди почутися віднайденою.
І все ж таки, чим більше читаю, роздумуючи над двома євангеліями, схиляюся до думки, що митар в храмі і митар в домі, одна і та ж людина. У хронологічній розповіді євангелиста Луки, спочатку, у 18-му розділі, маємо розповідь наступної неділі, а сьогоднішня розповідь про Закхея у 19-му розділі. Постає питання: чи не був візит Христа до Закхея Його візитом-відповіддю того візиту у храмі, звідки митар вийшов виправданий? Адже не можна стверджувати напевно, що те, що євангелист назвав притчою, не могло статися насправді. Але про це будемо роздумувати вже наступної Неділі.
Було б гарно, якби всі наступної неділі прийшли до храму, почуваючи себе як митарі, як ті, що потребують прощення і спасіння.

Коментарі