Не прогавмо цей шанс

Свято Вознесіння. Оглянімся навколо, щоб побачити куди вознісся Христос.


Картинки по запросу небоЗ різних причин нас християн люди інших релігій можуть назвати диваками. Ми поклоняємось тому, хто помер як невдаха в очах сильних світу цього. Ми проповідуємо любов до тих, хто ненавидять нас. Ми віримо в реальну присутність нашого Бога у краплині вина і часточці хліба, а вперто не хочемо Його приймати до себе. І свята наші, мабуть виглядають для інших народів дивними. Навіщо почитати хрест, знаряддя муки того, кого ми вважаємо Богом і як взагалі можна собі уявити, щоб Бог дав себе розп’ясти! Ми святкуємо незрозуміле свято, коли молода дівчина погодилася статися матір’ю самого Бога! А пізніше ми ще й радісно святкуємо подію її смерті і віднайдення порожньої гробниці, де її було покладено. А як пояснити сьогоднішнє свято? Той, кого ми, християни називаємо Спасителем людства і своїм Господом відходить від апостолів, покидає їх, а ми це вважаємо одним з найбільш радісних та важливих свят у церковному році? Не так багато з тих, хто себе зараховують до християнського віровизнання можуть відповісти в Кого і навіщо вони вірують. Хоча християнство є найбільш поширеною релігією в світі, справжніх християн ніколи не було і не буде багато. Вони завжди будуть протиставлятися логіці світу та інших християн в лапках. Так було є і буде. І все таки, чому ми святкуємо і радіємо цього дня, коли відзначаємо подію Вознесіння, повернення від землі до Неба?
Свято Возесіння Господа нашого Ісуса Христа можна справедливо назвати святом Неба. Багато себе запитують, де є то Небо. Святий рівноапостольний Володимир чувся немов на небі тоді, коли вперше побачив у Константинополі відправу у візантійському обряді у храмі св. Софії. Священномученик о. Омелян Ковч зумів побачити і відчути небо у концтаборі Майданек, у затхлому і брудному бараці, наповненому нещасними людьми ріхних національностей. Хлопець, який кохає дівчину вважає небом кожне місце, коли поруч є його кохана. Небом для матері є є палата, у якій вона ніжно пригортає до грудей своє новонароджене маля. Небом для батька є кімната, у якій його дитина робить свої перші самостійні кроки, тягнучи руки до свого татуся і оглядаючись на маму. Небом для християнина є храм, коли він зустрічає там Господа, слухає Його в словах Євангелія, бачить Його у Євхаристії і людині, що стоїть зовсім поруч. Небом є земля, увінчана різнотрав’ям та квітами, на яку лягаєш собі і дивишся вверх, туди, де немов у зеркалі відбивається те інше небо. Небом є все, що через вінця переповнене любов’ю. Храм, місце терпіння, лавка, на якій сидять  закохані, родина, молитва і багато іншого, яке виводить нас з оков буденності та сумнівів. Бог є любов. Де є любов там є Бог. Де є Бог, там є Небо.

                Святі апостоли, які стояли на горі Оливній і дивилися на Христа, що возносився на небо, насправді бачили Бога, що входить у їхнє життя. Оте «не залишу вас сиротами» є не просто словами надії і запевнення Його присутності. Це є велика богословська правда про нас, як дітей божих. Всі ми, які щодня молимося молитву «Отче Наш», віримо в того самого Бога, який зник з наших очей, але не покинув наші серця. Ця радість, з якою апостоли поверталися до Єрусалиму після події Вознесіння, була особливою. Радість є плодом Духа Святого. Цікаво: до П’ятидесятниці ще залишалося 10 днів, а Дух Святий вже посітив учнів, дарувавши їм свої плоди, серед яких і радість. Перебуваючи разом на молитві в очікуванні Утішителя, Христові апостоли і ми з вами переживаємо дуже особливий час. Цей час повинен дарувати нам відчуття особливої присутності Бога в нашому житті і водночас приготовляє до надприродної дії Святого Духа. Немов то дерево, яке віджило після зимового часу, покривається бруньками та зеленню, а відтак починає цвісти і давати плоди, так і кожен член Церкви Христової після Великого Посту, приходить до життя з Воскреслим Ісусом і розпочинає розквітати і зрощувати плоди зі свого життя завдяки святу П’ятидесятниці. Чекаймо з нетерпінням на Того, чиєю силою ми станемо здатні вповні назватися членом Церкви. Зробімо місце для Того, хто бажає увійти до нашого життя, замешкати в нас та зробити Собі житло. Будьмо готові почати говорити мовою, яку кожен зможе зрозуміти, мовою любові. І разом того дня закличмо «Царю небесний, Утішителю Душе істини…»

Коментарі