Не прогавмо цей шанс

Як Бог цілує людину?



На 7 Неділю по Зісланні Святого Духа читається уривок 9-ї глави Євангеліє Матея, що розповідає про два уздоровлення, здійснених Ісусом Христом, а саме двох сліпців та біснуватого чоловіка. Євангеліє минулої, 6-ї Неділі, про уздоровлення розслабленого чоловіка, розпочинало цю ж саму 9-ту главу. Крім цих трьох уздоровлень у цій же главі є ще кілька інших чуд, здійснених Христом. Всіх їх об’єднює одне: повна несхожість кожного з іншими. Складається враження, що євангелист Матей спеціально підібрав такі різні уздоровлення, щоб показати любов Бога до людини та різні шляхи для людини, якими можна ту любов віднайти.
            Перше чудо, уздоровлення розслабленого, показує всепрощаючу та зцілюючу любов Господа до людини, яка сама не може підійти до Ісуса через неміч тіла, а може розраховувати на ініціативу самого Бога у відношенні до себе. Його чекання є виявом надії, а прощення гріхів, показує те, що Бог не лише зцілює наслідки хворлби, але і її першопричину.
Друге чудо, це навернення чоловіка, на ім’я Матей, що сидів на митниці. Навернення людини – також чудо, яке ми часто не вміємо, чи не хочемо усвідомити. Тут також відбулося духовне зцілення від сріблолюбства. Словами «Іди за мною», Христос не просто кличе нового учня, а запрошує розділити з ним його життя. У щоденному житті багато людей шукає надприродніх знаків чи об’явлень. А часом не помічає того чуда, що наш ближній, що жив одним життям, докорінно його міняє та привертається до Церкви. Ми можемо навіть осудити таку людину, не вірячи, що Бог навідався до життя того чоловіка та кличе його за собою. Треба лише вміти побачити тут чудо та духовне зцілення.
            Третє чудо у 9-ій главі - уздоровлення кровоточивої. Це приклад того, наскільки віра самої людини може робити неможливі речі. Тут чудо зцілення відбувається з ініціативи самої людини і без видимої згоди Христа. Дотик до одежі Ісуса є тим знаком великої довіри жінки до Христа. Жінка говорила лише до себе: «Як тільки доторкнуся до краю його одежі, видужаю». Але Ісус почув і це та обернувся до неї.
            Четверте чудо виходить за рамки звичайного зцілення. Воскресіння дочки начальника синагоги, показує, наскільки важливою є віра наших родичів. Саме дівча не могло просити за себе, але віра батька стається тим чинником, що уможливлює неможливе: повернення від смерті до життя.
            П’ятим чудом є уздоровлення двох сліпих чоловіків. Тут, як ніде, видно ініціативу людину, помножену надвоє. Крик-прохання про уздоровлення свідчить не лише про їх віру, а й підкреслює велике бажання стати здоровими. Їх крик є прикладом постійної та ревної молитви до Господа Бога, яка інколи потребує витримки часом та перетворитися на «крик серця».
            Останнім, шостим чудом, є уздоровлення біснуватого, якого привели до Ісуса його родичі чи друзі. Це приклад того, що ми, часом, потребуємо інших людей, які б нас привели до Бога. Серед нас є чимало людей, що не усвідомлюють, як той біснуватий, свого плачевного стану. Насильно приведений до Ісуса біснуватий звільняється біса і стає вільним завдяки небайдужості тих, хто його знав, а найперше, самого Ісуса.
            Нещодавно я прочитав в мережі інтернет новину про те, в який дивний спосіб Бог дарує зцілення і сьогодні. У Великобританії, маленька дівчинка, захворіла на небезпечну форму менінгіту і впала в кому. Все сталося за кілька годин і лікарі не давали дитині жодного шансу. Мати погодилася на пропозицію дати дозвіл на донорське використання деяких органів дитинки, щоб помогти іншим, смертельно хворим дітям. Все вже було готове до операції. Мати попросила лікарів вийти на хвилю, щоб побути самій з дитиною і попрощатися. Коли вона поцілувала дичяче чоло, апарат, що підтримував життєдіяльність почав вказувати на те, що мозок почав відновлювати свою діяльність. До палати вбігли лікарі та констатували, що дитина оживає. Буквально за кілька місяців дівчинку виписали з лікарні абсолютно здоровою. Сьогодні їй 4 рочки.
            Кожне чудо зцілення, яке робив і продовжує робити Ісус сьогодні є «поцілунком» Бога людини. Поцілунок є виявом прихильності, любові. І надприродні зцілення були і залишаються виявом того, що наш люблячий Батько пам’ятає за своїх дітей і бажає їм лише добра. Важливими, якщо не єдиними умовами віднайти ту любов божу, є наші віра, надія та любов. Якщо ми почнемо втрачати їх, не полінуймося відкрити 9-ту главу Євангелія від Матея та дозвольмо, щоб Отець поцілував своїм невидимим «поцілунком» і нас з вами.

Коментарі